Heb je eindelijk je scheiding een beetje achter je gelaten en ben je toe aan nieuwe relatie? Ik zeg doen! Want er gaat een wereld voor je open… Om te beginnen is het weer erg fijn om positieve aandacht te krijgen. Daar fleur je zondermeer van op! Ook het rondsnuffelen op de welbekende “datingsites” is (zeker in het begin) een leuk tijdverdrijf. En als je de prins op het witte paard of de droomprinses eindelijk hebt gevonden dan zit je al snel op de spreekwoordelijke roze wolk.

Totdat je er keihard afdondert! Hoe kan dat nu? Je nieuwe relatie is in alle opzichten wat je wil en toch…. hij / zij lijkt wel dezelfde trekjes te hebben als je ex! Komt het nu omdat je steeds op dezelfde types valt? Dat zou wel het meest gemakkelijke antwoord zijn. Helaas het ligt vooral aan jou!

Ineffectief gedrag

#Hoedan? Denk je nu misschien? Wel, eigenlijk is de verklaring heel eenvoudig. Tijdens je relatie met je ex heb je jezelf bepaald gedrag aangeleerd. Je hebt manieren gevonden om bijvoorbeeld met het gedrag van je ex om te gaan. Misschien was je iemand die de confrontatie uit de wegging en het maar liet gebeuren omwille van de “lieve vrede”. Ik was in ieder geval zo iemand. Jarenlang op eieren gelopen en niet echt gezegd wat ik ervan vond, omdat ik bang was voor de gevolgen waar ook voortdurend mee gedreigd werd… En zo leerde ik een zeer hardnekkig gedrag aan.

En waarom is afleren dan zo moeilijk? Dat komt omdat je gedrag tot stand komt door een automatisch patroon. Een patroon dat voor 95% door je onbewuste wordt gevoed. Binnen NLP wordt dat ook wel een strategie genoemd. Een strategie kun je aanpassen of “kopiëren” zodat je effectiever wordt in je communicatie. En dat is in een nieuwe relatie wel heel erg fijn. Immers je kent elkaar nog niet zo goed, dan is het wel handig als je duidelijk maakt wat je echt bedoelt…

Iedere strategie begint met een interne of externe trigger. Iets wat je gedrag “in gang zet”. Dat kan bijvoorbeeld een woord / zin zijn, zoals “Doe niet zo flauw”, die je (nieuwe) partner gebruikt. Bij het horen van dat woord, komt er misschien een gevoel van afwijzing bij je op, of zie je een situatie van destijds voor je waarin hetzelfde tegen je werd gezegd. Je reactie hierop kan bijvoorbeeld zijn dat je tegen jezelf zegt “laat maar het heeft toch geen zin”. Deze reactie is gevoed door ervaringen uit het verleden en tegelijkertijd versterkt door het onbewuste gedrag dat je erbij vertoont. Door deze keten van reacties anders te “programmeren” wordt je onbewuste reactie anders en ben je in staat om beter met de situatie om te gaan.

Als je doet wat je deed…

#Hoedan? In bovenstaand voorbeeld zou dat kunnen door jezelf aan te leren op het moment dat iemand tegen je zegt “Doe niet zo flauw” jij je nieuwsgierig opstelt en de vraag terug stelt waar de teleurstelling voor hem / haar in zit. In plaats van het gevoel van afwijzing bij jezelf, leg je een positieve vraag bij de ander om een behoefte helder te krijgen. Op deze manier blijf je in verbinding met elkaar en heb je je oude “keten van zintuiglijke strategieën” onderbroken waardoor je niet in je oude onbewuste patroon vervalt.

Bovenstaande is maar een klein voorbeeld hoe een eenvoudig woord of zinnetje een keten aan (interne) reacties bij je kan oproepen waardoor je niet doet wat je graag zou willen doen. Om een nieuwe relatie echt kans van slagen te geven is het van belang dat je kunt zijn wie je bent. Het is

daarom van belang dat je je leert “ont-wikkelen”, je ontdoen van oude ineffectieve patronen. Als je er tegenaan loopt is de enige oplossing “aanpakken”. Alleen dan kom je op een hoger niveau en zal je nieuwe relatie niet vervallen tot wat je oude was. Immers als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg…

En ik? Afgelopen jaren heb ik veel feedback mogen ontvangen van de dates die op mijn pad kwamen. Na al deze ont-wikkeling kan ik tevreden terugkijken op mijn leven “inbetween relationships”. Er bestaat geen mislukking alleen feedback. Ik ben klaar voor de next step…

Misschien dat jij wel wat ondersteuning kunt gebruiken in het ont-wikkelen en aanleren van nieuwe patronen? Met behulp van een coach kun je dit effectief aanpakken en verankeren waardoor jouw nieuwe relatie meer kans van slagen krijgt. Dan kun je lekker blijven zitten op die roze wolk. Hoe fijn is dat?