Onlangs stond er in een Nederlandse krant een paginagrote boodschap met een kindertekening. Deze was gericht aan vaders en moeders die uit elkaar zijn. Een advocate riep gescheiden ouders op hun gezonde verstand te volgen. ,,Kinderen moeten niet klem worden gezet.

Wat doet dat met je als “gescheiden ouder”? Mij deed het in ieder geval veel om er mee geconfronteerd te worden. Als gescheiden moeder van 3 zonen heb ik afgelopen jaren aan den lijve ondervonden wat scheiden met kinderen kan doen…
Hoe komt het dat kinderen door liefhebbende ouders (on)bewust klem gezet worden?

Er is maar één antwoord:
Je bent door de scheiding in een vorm van “identiteitscrisis” terecht gekomen!

Dit is misschien niet direct het antwoord dat je zou willen horen. Maar als je je nieuwsgierigheid even aanwakkert, dan zal je merken dat er meer achter het woord identiteitscrisis schuilt dan je wellicht zou verwachten.

Een van de gevolgen van een echtscheiding is dat je jezelf wil los worstelen van het etiket “man van….” Of “vrouw van…”  Dat etiket heeft je jarenlang een bepaalde basis gegeven van waaruit je overtuigingen voedde en je gedrag op hebt aangepast. Nu dat etiket wegvalt is er ruimte voor deels andere identiteit, terwijl het etiket van “ouder” wel blijft bestaan.

Je zingeving in het leven  wordt ook door de echtscheiding “verstoord” waardoor je je hele bestaan opnieuw moet gaan opbouwen. Terwijl jij druk in dit proces met jezelf bezig bent, ben je nog steeds die ouder die in interactie met die andere ouder (die door eenzelfde proces gaat) aan het communiceren en afstemmen. Daar waar jullie werelden voorheen nog op elkaar aansloten, is er een aardige verstoring op de lijn gekomen doordat jullie letterlijk opzoek zijn naar een stuk nieuwe “zingeving” en “identiteit”. Kortom Jullie werelden passen niet meer op elkaar, maar de situatie van alle dag vraagt om wel in verbinding met elkaar te blijven. Immers er moet van alles geregeld worden voor de kinderen. School, ouderavond, vakantieplanning etc.

Oude verwachtingen van vroeger worden gekoppeld aan nieuwe wereldbeelden, waarvan we van de ander (je ex) eigenlijk niet eens weet wat die nieuwe wereldbeelden zijn. Dat maakt dat we soms goed bedoelde acties van de ander volledig verkeerd begrijpen.

Hoe kun je dan er als gescheiden ouders samen voor zorgen dat de opvoeding van je kind in harmonie plaatsvindt? Dit kan alleen als je begint te werken aan je nieuwe “zingeving” & “identiteit”. Alleen dan kan je ook de overtuigingen over jezelf aanpassen en ben je in staat om de ander weer te zien als ouder van je kind en niet als ex…

Niet alleen je kind zit klem, maar vooral jullie als ouders zitten klem tussen oude en nieuwe identiteit. Bevrijd jezelf en je kind krijgt de ruimte die het verdiend.

Vind je het nog niet zo gemakkelijk om dit voor jezelf voor elkaar te krijgen?

Maak dan gerust eens een afspraak om te ontdekken wat coaching hierin voor jou kan betekenen!

Groetjes, Karin van den Boomen